Очакването на Ивета

Iveta Rangelova

Снимка: Ивета Рангелова

Преди месец получих разказ, който беше изненада за мен. По случай Световната седмица на дулата (в края на март) от Асоциацията на българските дули бяха помолили майки, раждали с дула, да напишат разкази, които да бъдат публикувани в сайта bgduli.com. Така Ивета е решила да напише историята на своето раждане, а те преди да я публикуват, я изпратиха на мен. И друг път съм казвала, че винаги ми е много интересно и вълнуващо да чета разказите на жените, на чиито раждания съм била. Усещанията им, гледната точка, преживяванията, думите с които описват важните за тях детайли – всичко съпреживявам отново, този път пред екрана.

Благодаря на Ивета за чудесните думи, с които ме е описала. Радвам се, че взаимно се харесахме, че ме избра и че бях до нея в съкровения семеен момент, в който със съпруга й посрещнаха своето бебе. Ще запазя завинаги спомена за нейното раждане. Разказът й можете да прочетете тук: “В очакване“.

“Контракциите се засилваха, с Танчето си пишехме непрекъснато. Станаха на 5 минути и решихме да се отправяме към болницата. Аз, таткото и моята Дула! Какъв весел екип! Имах чувството, че отиваме да похапнем някъде и има-няма след час-два се прибираме. Така ми действаше Таня. Вече бяхме в болницата, а времето минаваше в шеги и закачки.

Танцувахме, имах 6 см разкритие, а Танчето ми правеше клип на контракциите. Седяхме тримата в стаята и си мислех, Господи, колко беше права, че подкрепата на бъдещия татко в този момент е незаменима. Контракциите започваха да стават много силни, болката не ме плашеше изобщо. Това което ми даваше кураж, бяха тези двамата до мен. Танчето ме беше подготвила за много опции и ми предлагаше какво ли не, но единсвеното, от което имах нужда е само присъствието им. Когато исках физически контакт, имах нужда той да е от таткото, но дулата ми трябваше сякаш да е там, за да знам, че всико ще бъде наред. Просто да седи и да наблюдава и да знам, че ако има нещо, тя е човекът, към който мога да се обърна.”

Прочети целия разказ…

В “Апартаментът” по БНТ

Да си дула означава…

Да си дула означава и да балансираш. Да помниш, че не си там като водач, а като помощник на раждащата жена. Ролята ти е да бъдеш до нея, да я подкрепяш и заедно с това, да не пречиш на медицинския екип.

Да работиш с жената така, че да не й налагаш своите възгледи за раждането, а да извървиш заедно с нея собствения й път и да й помогнеш да изпълни личните си цели. Радостта и удовлетворението в очите на жените са безценни тогава.