Какви са ролите на акушерката и дулата?

Всяко непознато нещо, навлизайки в ежедневието ни, води до редица въпроси. Макар дулата да не е новост за човечеството, а по-скоро е добре забравено старо, появата й също поставя някои интересни въпроси, на които ние, дулите, често се налага да отговаряме. И докато все още има нужда от разяснения, трябва да има и повече достъпна информация относно ролята на акушерката и тази на дулата.

В настоящата статия ще се спра върху отговорностите на акушерките и дулите, какви са разликите между тях и с какво те се допълват. Разбира се,  с уговорката, че по обясними причини, съм много по-наясно с полето на дейност на дулата.

акушерка Емилия Казълова

Alegrina Photography

За да започнем от някъде – най-общо, те са различни по образование и квалификация, както и имат различни функции и задължения.

Акушерката е с медицинско образование и на първо място, работата й се състои в предоставяне на медицинска грижа за бременните и раждащи жени. Фокусът на всяка акушерка е поставен върху здравето на бременната и нейното бебе. Често бъдещата майка, за да е спокойна, избира грижливо медицински екип за раждането си и доверява на него грижите за здравето на своето дете.


Дулата може да има разнообразно по вид образование и обикновено е немедицинско лице, преминало обучение към световно принзната организация за подготовка и сертифициране на дули. Нейната роля по отношение на бременната и раждаща жена е от по-интимно естество. Тя е човекът, който каните в дома си и опознавате лично. От нея ще очаквате да се грижи за комфорта ви и да ви осигурява продължителна подкрепа.

Докато контактът с медицинските специалисти, които следят бременността ви е фиксиран в минутите за преглед, срещите ви с дулата могат да продължат няколко часа, в зависимост от нуждата ви от подобен контакт. С нея можете да провеждате дълги разговори и да получавате отговори на множество въпроси, които ви вълнуват и да споделяте всичките си притеснения. Когато настъпи времето за раждане, много жени приемат дулата като свой най-доверен компаньон.

Дулите и акушерките имат сходни, но различни и допълващи се роли и приоритети по време на раждането. Акушерките имат редица специфични задължения и освен тях, в болниците често има повече от една родилка едновременно. Така не е възможно всяка жена да получи продължително и непрекъснато присъствие в първата фаза на раждането, особено ако има нужда от такова.

раждане в болница Св. Лазар

Alegrina Photography

У нас и по света, дейността на болничната акушерка е специализирана в клиничното управление на раждането. Нейният приоритет е да се грижи за здравето на двойката майка-бебе. Тя прави вагинални прегледи, проследява тоновете на бебето и отразява характера на контракциите. Може да следи кръвното налягане на майката, температурата й и води запис на цялата медицинска информация, свързана с раждането. По време на същинското раждане, тя ще помогне на майката да роди своето бебе, да го гушне и ще провери дали то е добре (разбира се, тук се включва неонатологът). След раждането, акушерката ще съблюдава за отделянето на плацентата и ще я прегледа за липсващи части. Ще провери дали майката има нарушения в целостта на родовия канал и перинеума. Като цяло, работата й е свързана с много отговорност и бдителност, особено ако раждането протича по-дълго време.

От своя страна, дулата помага на майката с всякакви немедицински начини да постигне това, към което се стреми. Тя не принадлежи на болничния персонал, а присъства в качеството на близък до майката придружител. Работи в нейна услуга, като се съобразява с вътрешния ред на болницата.

ролята на дулата, обезболяване при раждане

Alegrina Photography

Начинът й на помощ е да предоставя продължителна подкрепа и да предлага различни мерки за комфорт, които майката приема според личните си усещания. Дулата е на разположение от съвсем ранните родилни контракции, за да бъде при семейството, ако то има нужда от нея. В прогреса на раждането, нейната роля е променлива.

В началото може да ви отговори на въпроси като дали наистина това са родилни контракции, да ви предлага различни пози и техники, които спомагат за оптимално разположение на бебето в таза и улесняват разкритието. Ще се грижи за удобството ви, ще ви предоставя храна и напитки или до времето на тръгване към болницата, може да ви помогне за гледането на другите ви деца.

Когато раждането започне да се превръща в предизвикателство за вас, дулата може да ви предложи практическа помощ, като масаж, поддръжка при смяна на позата, да ви окуражава с думи, да предлага упражнения за релаксация и за това как да се движите ефективно по време на контракциите.

Освен с емоционална и вербална подкрепа към вас, дулата може да бъде полезна и на партньора ви като намери ефективни начини, с които той да ви помогне.

Дулата не осъжда, стреми се да отговаря на доверието ви и вярва във възможностите на всяка жена. Тя ще ви бъде на разположение и в първите часове след раждането, за да се увери, че като нова майка се чувствате комфортно, че сте се нахранена и освежена след интензивното преживяване. Ако се налага, ще ви помогне и с първите стъпки в кърменето на вашето бебе.

Акушерката и дулата съставляват чудесен екип!

акушерка и дула

Alegrina Photography

Главно, върховата отговорност на акушерката е по време на раждането, когато тя трябва да бъде най-концентрирана, за да извърши ефективно работата си. Това означава, че тя трябва да съумее да запази енергията си във времето на цялото раждане, за да си свърши работата по най-добрия начин. Това не значи, че акушерките не предоставят подкрепа, напротив! Просто, освен грижата за вас, имат различни допълнителни задължения. Обикновено има и други раждащи жени, за които споделят същата отговорност и здравето им е с равностоен приоритет.

Обратно, отговорността на дулата е върхова по време на активната фаза – при прогреса на разкритието и транзицията, когато раждащата жена се нуждае от най-голяма подкрепа, за да премине през интензивността на контракциите. През цялото време дулата се грижи за тази единствена жена.

Накратко, докато акушерката е ангажирана с всички клинични въпроси около раждането, фокусът на дулата е върху майката и помощта й към нея по време на контракциите. И докато главен приоритет на акушерката е безопасно раждане за майката и бебето, то главният приоритет на дулата е да се грижи за душевния комфорт на майката и да подкрепя нарастващото й семейство.

2 е повече от 1.

Макар и да са различни, ролите на дулата и на акушерката се допълват чудесно: работят за благополучието на майката заедно, обхващайки физическите и емоционалните аспекти на раждането. Това няма как да не облекчи още повече майките и да не ги удовлетвори  двойно по време на такова интензивно преживяване като раждането.
-


________________________

Още за ролята на дулата:

дула при секцио  А каква е ролята на дулата по време на секцио?

видео за раждането  Какво се случва с тялото Ви по време на раждане? (ВИДЕО)
________________________

Разгледайте и разделите: 

СтатииРазказиНовиниСъбитияЗа мен

2 Responses to Какви са ролите на акушерката и дулата?
  1. [...] беше ролята на дулата по време на раждането [...]... mydoula.bg/kakva-dula-biah-za-teb
  2. [...] от екипа е зает: лекарите – да правят операцията, акуше... mydoula.bg/articlesneobhodima-li-e-dulata-po-vreme-na-sekcio

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

В “Апартаментът” по БНТ

Да си дула означава…

Да си дула означава и да балансираш. Да помниш, че не си там като водач, а като помощник на раждащата жена. Ролята ти е да бъдеш до нея, да я подкрепяш и заедно с това, да не пречиш на медицинския екип.

Да работиш с жената така, че да не й налагаш своите възгледи за раждането, а да извървиш заедно с нея собствения й път и да й помогнеш да изпълни личните си цели. Радостта и удовлетворението в очите на жените са безценни тогава.