Пет лекции за раждането… поглед назад

letter Cлед натоварения юни и напрегнатия юли, август беше за мен като глътка свеж въздух. Чувството съвсем не е случайно. В голяма степен се дължи и на срещите ми с хората, и заради местата, които посетих в първата половина на осмия месец – първо с пътуването по работа, а след това и за почивка.

Но да се върнем на работата :) . От 5 до 9 август бях част от пътуващото Училище за родители на списание „Моето дете” и гостувах като лектор по темата за раждането, която си остава най-вълнуващата тема за майките – и бъдещите, и настоящите. Да говоря в 5 български града, пред повече от 200 жени и техните партньори, беше изключително преживяване и за мен, а и за някои от тях, надявам се.

Прочети повече…

Пет лекции за раждането

Снимка: “Моето дете”

В Световната седмица на кърменето ще говоря за раждането… Разбира се, няма да сме съвсем извън отбелязването на Седмицата, защото раждането на бебето, първият поглед, първият му звук и първият допир с мама са прелюдия към кърменето и са неделим процес.

Пет лекции в пет града

Темата е “Раждане – практически съвети и упражнения” в рамките на Училище за родители “Моето дете”. Ще се опитам в 80 минути да разкрия пред вас различните възможности за облекчаване на болката в първия етап от раждането. Ще споделя и някои идеи за това как можем да имаме по-добро и позитивно раждане в условията, които болничната среда предлага.

Кога и къде ще се срещнем

5 август в Пловдив от 10 ч. в Mall Plovdiv, ул. „Перущица“ 8, ет. 3.
6 август в Стара Загора от 10:30 ч. в Park Mall, бул. Никола Петков №52, ДЦ “Малък град”
7 август в Бургас от 11 ч. в магазин “АИКО”, бул.“Янко Комитов” №8
8 август във Варна от 10 ч. в ресторант Bodega, Бул. „Сливница” № 9
9 август в Русе от 11 ч. в Mall Rousse, бул. „Липник“ 121 Д, последен етаж
-
До скоро!

Коремчета на пикник с Таня и Мира!

Коремчета на пикник с Таня и Мира!

Очаквате бебе и имате нужда от презареждане, свежа компания и женски приказки?

Разпуснете в парка и научете полезна информация за раждането, в компанията на сродни души! Получете отзиви от други майки, запознайте се с дулите Таня и Мира!

Донесете си коремчетата, настроение, постелка и нещо за хапване. Ще Ви почерпим и ние!

Кога: 22 юни 2015, 17.30 ч.

Къде: Парк Военна академия, близо до беседката (ще ни видите лесно!)

За записвания и въпроси:

Мира – 0886 608 101, mira@duladomen.com

Таня – 0898 637 595, be@mydoula.bg

“Да се разходим и да поговорим” – една година по-късно

Tanya Lisichkova

Фотография: Елка Парушева-Вълчева
Ретуш: Елеонора Арнаудова

Една година след “Да се разходим и да поговорим” – 2014, част първа и втора, е време и за инициатива номер три. Идва слънчевото лято – да си направим пикник или да се разходим в парка пак! По единично или в група, да се срещам с бъдещите майки винаги ме зарежда позитивно и ми дава стимул да вървя напред. Радвам се и че разходките се случиха приятни не само за мен, а и за майките, с които вече се запознах!

Вие сте бременна и искате да поговорите за бременността, предстоящото раждане, кърменето и първите месеци с бебето – не се колебайте и ми пишете през формата за контакти или ми се обадете по телефона, за да си направим план. Безплатно е, забавно е и не боли :) Очаквам новите ни запознанства и споделени моменти с Вас и през слънчевия сезон… До скоро!

Таня

-

Как възникна идеята ми за разходки в парка можете да прочетете тук:

1. Да се разходим и да поговорим! – покана към бъдещите майки.

2. Инициативата “Да се разходим и да поговорим” продължава.

Световната седмица на дулата е!

mydoula.bgСветовната седмица на дулата е (22-28 март)! От много учене и други ангажименти дори не мога да я отпразнувам като хората. Не се оплаквам, само мърморя :). За да отбележим седмицата, дулите помолихме някои от жените, с които сме работили, да кажат с едно-две изречения какво е било раждането с дула за всяка от тях. Искахме да споделяме отговорите им във Фейсбук през цялата седмица. Не ми се получи да се добера до компютъра в нормално време цели четири дни, а седмицата си тече и затова, най-накрая, реших да направя една обща публикация и да ги споделя накуп! Това са отговорите на осем от “моите” майки:

“Раждането с дула е съпреживяване на доверие, радост и емпатия. Всеки миг!” - Вероника

“Раждането с дула винаги ще свързвам с една неповторима емоция, която изживях и която ме дари с прекрасен спомен за цял живот.” - Ани

“Раждането с дула е като приключение с приятел – не те е страх от неизвестното и има кой да ти помогне, когато се чудиш за посоката.” - Маргарита

“За мен раждането с дула беше раждане с подкрепа. В съвременния свят то най-често е сведено до медицински факт, до нещо, което има фази, следят се показатели… Сякаш сме забравили психическата страна на процеса: вълнението, страхът, съмненията, уязвимостта, любовта. Медицинските екипи по-често биха се сетили да дадат “нещо за болката” или “за да стане по-бързо”, отколкото да им хрумне, че раждащата жена е първо човек и после пациент. И има нужда от човешка подкрепа, оказана с уважение и разбиране и това не са глезотии, защото уплашената жена, на която казват: “Стегни се! Нищо не правиш с тия напъни!” ражда по-трудно от онази, заобиколена с подкрепа и уважение.” - Елена

“Раждането с дула е като да караш колело с помощни колела… Знаеш, че има някой до теб, за да ти дава опора, кураж и сила… Да имаш до себе си човек, който е наясно с процеса раждане, човек, който се интересува от теб, а не просто от това раждането да се случи, и човек, който се грижи за емоционалния ти комфорт, е безценно и незаменимо…” –  Мария

“Natural Labor with Doula: having my doula’s psychological and physical support during labor was amazing and essential to go drug free till the happy end!!!” (Естествено раждане с дула: да получа психологическа и физическа подкрепа от моята дула по време на раждането беше прекрасно и абсолютно необходимо, за да стигна без обезболяващи до щастливия край!!!) - Светлана

“Да раждам с твоя помощ беше един вид застраховка за мен. Застраховка, че няма да пропусна нещо, и че няма да се паникьосаме. Бях спокойна, това беше и главното.” - Камелия

“Ами моето раждане с дула беше… споделено, естествено, прекрасно… искам пак! :)” - Надежда

.

Отстъпка за приятелки от цената на курса “Моето позитивно раждане”!

Запиши се на курс "Моето позитивно раждане" и вземете по 10% отстъпка от цената!Запишете се на курс за бъдещи родители с Ваши бременни приятелки и заедно се подгответе за своето позитивно раждане. Всяка от Вас ще получи 10% отстъпка от цената на курса, а в нея се включва и присъствието на Вашите партньори!
Прочети повече…

Курс за бъдещи родители “Моето позитивно раждане” – октомври 2014

mypositivebirth10

Мислите ли за своето раждане? Искате ли да бъде хубаво и спокойно, да си го спомняте с усмивка и щастие? Притеснявате ли се как ще протече то? Ако отговорът на тези въпроси е ДА, значи сте готови да промените света си. Защото с няколко лесни стъпки можете да получите знанието как да постигнете своето удовлетворително и позитивно раждане!

В шест ценни урока курсът „Моето позитивно раждане” предоставя най-важната информация и съвети, помогнали на много майки да преживеят по-добре предизвикателствата на раждането. В курса усвояваме основни умения като: методи за облекчаване на болката, техники за дишане, релаксация, масаж, познание за позите и движенето - важни за подготовката на бъдещата майка. Работим в малка група с присъствието на партньора, упражняваме се по двойки. Използваме творчески и психологични техники, ролеви игри, много печатни и визуални материали. Но кои са шестте стъпки, които ще преминем заедно? Ето ги и тях!

Програма:
(Заниманията са в 6 занятия по 2 часа)

1. Очаквам бебе! - Пренатално общуване с бебето, промени през бременността. Влияние на емоциите върху раждането.
2. Какво ще се случи в тялото ми по време на раждането? – Физиология и фази на родилния процес.
3. Как ще се справя с болката? - Медицински и немедицински методи за обезболяване. Дишане и релаксация.
4. Не ме е страх. - Раждането и емоциите, поглед към страховете. Роля на близките. Раждане и права.
5. Раждам! - Естествено раждане; раждане със секцио; индуцирано раждане. Видове интервенции.
6. Бебето се роди. - Първи контакт и начало на кърменето. Грижи за новороденото.

Водещи:

AnetaАнета Калчева е психолог, сертифициран инструктор за подготовка за раждане и консултант по кърмене. Работи в области като арт терапия и психодрама, интересува се от активното и естествено раждане. Майка е на две деца. В курса ще обърне специално внимание на връзката и общуването с бебето, влиянието на емоциите на майката върху бременността и раждането.

TanyaТаня Лисичкова е дула, сертифициран инструктор за подготовка за раждане и консултант по кърмене. Интересува се от каузи, свързани с раждането, кърменето и отглеждането на бебето. Майка на 6 годишен син. В курса ще Ви помага с практични съвети и техники за справяне с болката, защото вярва, че подготвените родители имат шанса да преживеят по-осъзнато раждането и да го запомнят с положителен знак.

Цена:
Участието в „Моето позитивно раждане” е на цена от 200 лв., като можете да заплатите еднократно или на две вноски от 100 лв. – при започване и при приключване на обучението. Присъствието на партньора е включено в цената. Получете 10% отстъпка, като доведете бременна приятелка (отстъпката важи и за нея и партньора й).

Предстоящ курс: 24 октомври – 28 ноември, всеки петък от 18.30 до 20.30 ч. (дати на сесиите: 24.10., 31.10., 07.11., 14.11., 21.11., 28.11)

*Местата в групата са ограничени. Вашите записвания очакваме на телефон 0898 63 75 95 или на имейл be@mydoula.bg, не по-късно от четвъртък, 14 октомври 2014 г.

Не се колебайте да се свържете с нас при всякакви въпроси, свързани с курса. Ще се радваме да Ви помогнем с каквото можем!

Център за деца и родители “МАТАТАМА”
Уеб сайт “Моята дула”

Курс за подготовка на бъдещи родители “Моето позитивно раждане” – 19 август 2014

pregnant courses

Мислите ли за своето раждане? Искате ли да бъде хубаво и спокойно, да си го спомняте с усмивка и щастие? Притеснявате ли се как ще протече то? Ако отговорът на тези въпроси е ДА, значи сте готови да промените света си. Защото с няколко лесни стъпки можете да получите знанието как да постигнете своето удовлетворително и позитивно раждане!

Прочети повече…

Инициативата “Да се разходим и да поговорим!” продължава

Разходки в парка с бъдещи майки, Таня Лисичкова - дула

Това е Ели – майката, с която направихме първата разходка в парка през април. Тя вече роди своето бебе и ми е късметче, защото разходките ми с бременни се оказаха чудесна идея. На разходките се запознах с много приятни бъдещи мами, а на две от майките станах и дула.

И тъй като често ме питат дали продължавам, реших официално да потвърдя, че разходките ще бъдат целогодишни и “Да се разходим и да поговорим” е без краен срок! :)

Как започна всичко можете да прочетете тук: “Да се разходим и да поговорим!” – покана към бъдещите майки

Таня Лисичкова
дула, инструктор за подготовка за раждане,
доброволен консултант по кърмене
тел.: 0898 637 595
www.mydoula.bg

„Първи контакт с новороденото” – среща-разговор с бъдещи майки по случай Световната седмица на кърменето 2014 г.

sreshta s bremenni

От 1 до 7 август ще отбележим Световната седмица на кърменето 2014. Каним Ви на среща-разговор на тема „Първи контакт с новороденото”, която ще се състои на 5 август, вторник от 15 ч. в кафе-галерия Синтезис.

На срещата ще поговорим за първите дни с бебето. Какво означава терминът „първи контакт” и какво е необходимо за успешното начало на кърменето. Ще научите интересни факти за уменията и нуждите на новороденото, полезна информация и практични съвети за кърменето след нормално раждане или секцио.

Прочети повече…

Страница 1 от 512345

В “Апартаментът” по БНТ

Да си дула означава…

Да си дула означава и да балансираш. Да помниш, че не си там като водач, а като помощник на раждащата жена. Ролята ти е да бъдеш до нея, да я подкрепяш и заедно с това, да не пречиш на медицинския екип.

Да работиш с жената така, че да не й налагаш своите възгледи за раждането, а да извървиш заедно с нея собствения й път и да й помогнеш да изпълни личните си цели. Радостта и удовлетворението в очите на жените са безценни тогава.