Искам много повече майки да вземат информирани решения за бременността и раждането

Сп. “Първите седем”, брой май 2014

В медиите

Таня Лисичкова води курсове за бъдещи родители и е дула. Подкрепя жени по време на раждане и членува в няколко организации, осигуряващи подкрепа на родители, свързана с бременността, раждането, кърменето и родителството. Преди да стане всичко това, обаче Таня е станала майка на малкия Алекс, което се превръща в причина и вдъхновение за сегашните й роли. Срещнахме се с Таня, за да й зададем всички въпроси, които бихме й задали, ако бременността, раждането и кърменето тепърва ни предстояха. Ето какво ни каза тя:

Как може майката да се подготви за успешно кърмене по време на бременността?

Дори и без нейната съзнателна помощ, тялото на бъдещата майка започва се подготвя още в първите седмици от бременността. Гърдите нарастват и натежават, а млечните жлези вътре в тях се умножават и увеличават. По време на бременността започва образуването на коластра, която ще бъде първата храна за бебето. Монтгомеровите жлези (мастни „пъпчици”) върху ареолите набъбват и излъчват „смазка”, която подхранва подложената на промени кожа на гърдите. Интересен факт е, че излъчваният от тези жлези аромат наподобява аромата на околоплодните води – важен ориентир за бебето, който ще го „привлече” към гърдата, за да улесни началото на кърменето.

Прочети повече…

Моята дула – Таня Лисичкова

Интервю за списание “Кенгуру”, брой 90/05.2014 г. /стр. 44-45
Интервюто взе: Надежда Ножарова
Снимки: Елеонора Арнаудова /Alegrina Photography

My-doula-Tanya-Lisichkova

Разкажи с няколко думи за себе си

Казвам се Таня Лисичкова. Работя като инструктор по подготовка за раждане и основното ми занимание е да водя курсове за бременни. Случва се и да присъствам на раждане като дула. Доброволен консултант по кърмене съм, имам семейство и 5 годишно момченце… Повече за мен можете да научите от моя сайт www.mydoula.bg.

Защо стана дула?

Да бъда дула е едно от желанията, които имах, наред с всичко друго, което ме вълнува през последните години. Когато аз бях бременна, в България все още нямаше дули и светът на раждането беше много по-различен. Имаше дълбока нужда нещо да се промени. Исках да съм част от промяната. Жените заслужават подкрепа в труден и емоционален момент, какъвто е раждането.

Прочети повече…

Защо е необходимо да се подготвим практически за раждането?

Защо да се подготвя за раждане?

Фотография: www.pregnancyandbaby.com

В съвременния свят все по-дълбоко осмисляме знанието, че зачатието, бременността, раждането, кърменето и родителството са цялостен и неделим процес. И макар да са едно естествено цяло, начинът, по който преживяваме всеки отделен етап, се отразява на останалата част от този процес.

Напоследък излиза все повече информация за негативните последствия при жени, които са имали проблемно или травматично раждане. Освен неудовлетвореност и чувство за неуспех, може да има и други по-сериозни ефекти: като посттравматично стресово разстройство, неуспешен старт на кърменето или изцяло неуспешен опит с него, следродилна депресия, трудности при установяване на връзката с бебето.

И все пак, защо да се подготвим за раждането?

Прочети повече…

Какво се случва в тялото Ви по време на раждане? (ВИДЕО)

В седмиците преди раждането, тялото ви забавя производството на хормона прогестерон, като увеличава производството на други хормони – включващи простагландини, които омекотяват маточната шийка, и окситоцин, който задейства мускулите на матката и ги кара да контрахират.

Истинските родилни контракции са ритмични и болезнени и постепенно увеличават силата си. Със стягането си, дългите вертикални мускули на матката разтягат шийката и я отварят. Силната мускулатура в горната част на матката притиска, отпуска и насочва бебето ви към цервикса.

Прочети повече…

Какви са ролите на акушерката и дулата?

Всяко непознато нещо, навлизайки в ежедневието ни, води до редица въпроси. Макар дулата да не е новост за човечеството, а по-скоро е добре забравено старо, появата й също поставя някои интересни въпроси, на които ние, дулите, често се налага да отговаряме. И докато все още има нужда от разяснения, трябва да има и повече достъпна информация относно ролята на акушерката и тази на дулата.

В настоящата статия ще се спра върху отговорностите на акушерките и дулите, какви са разликите между тях и с какво те се допълват. Разбира се,  с уговорката, че по обясними причини, съм много по-наясно с полето на дейност на дулата.

акушерка Емилия Казълова

Alegrina Photography

За да започнем от някъде – най-общо, те са различни по образование и квалификация, както и имат различни функции и задължения.

Акушерката е с медицинско образование и на първо място, работата й се състои в предоставяне на медицинска грижа за бременните и раждащи жени. Фокусът на всяка акушерка е поставен върху здравето на бременната и нейното бебе. Често бъдещата майка, за да е спокойна, избира грижливо медицински екип за раждането си и доверява на него грижите за здравето на своето дете.

Прочети повече…

А каква е ролята на дулата по време на секцио?

фотография: Личен архив

Възможно е някои майки да не изпитват желание да бъдат с дула, докато раждат със секцио. Все пак, има майки, които осъзнават нуждата от нея по време на операцията и усещат, че присъствието й може да им бъде от полза. Ако сте решили да раждате с дула, значи вече знаете, че в операционната зала тя може бъде вашите “очи и уши” и да ви помага да научите какво се случва по време на операцията, като ви дава подробности за всичко, което ви интересува.

Когато всеки член от екипа е зает: лекарите – да правят операцията, акушерките – да подготвят средата за идващото бебе, а съпругът ви е в трескаво очакване, дулата е изцяло заета с вас – тя е човекът, който винаги е неотлъчно до раждащата жена – нейна компания и безусловна подкрепа.

Прочети повече…

В “Апартаментът” по БНТ

Да си дула означава…

Да си дула означава и да балансираш. Да помниш, че не си там като водач, а като помощник на раждащата жена. Ролята ти е да бъдеш до нея, да я подкрепяш и заедно с това, да не пречиш на медицинския екип.

Да работиш с жената така, че да не й налагаш своите възгледи за раждането, а да извървиш заедно с нея собствения й път и да й помогнеш да изпълни личните си цели. Радостта и удовлетворението в очите на жените са безценни тогава.