А каква е ролята на дулата по време на секцио?

фотография: Личен архив

Възможно е някои майки да не изпитват желание да бъдат с дула, докато раждат със секцио. Все пак, има майки, които осъзнават нуждата от нея по време на операцията и усещат, че присъствието й може да им бъде от полза. Ако сте решили да раждате с дула, значи вече знаете, че в операционната зала тя може бъде вашите “очи и уши” и да ви помага да научите какво се случва по време на операцията, като ви дава подробности за всичко, което ви интересува.

Когато всеки член от екипа е зает: лекарите – да правят операцията, акушерките – да подготвят средата за идващото бебе, а съпругът ви е в трескаво очакване, дулата е изцяло заета с вас – тя е човекът, който винаги е неотлъчно до раждащата жена – нейна компания и безусловна подкрепа.

Преди и по време на операцията

Преди операцията, дулата може да ви помогне в изготвянето на индивидуалния ви план за раждане, съобразен с цезаровото сечение, нещо, което майки с планово секцио не знаят, че могат или не се сещат да направят. Тя може да напомня на персонала за всички специални изисквания, които като родители имате към него. А би могла да се погрижи за семейните ви спомени, като направи първите ви снимки с новороденото.

Важен факт, който е добре да се вземе предвид при цезарово сечение е, че бебето се ражда в първите минути от операцията.

Останалата част от процедурата, дълга почти час, е довършителна – за зашиване и наместване. Това може да са неприятни и самотни времена за майката, особено ако е видяла бебето си само за няколко секунди преди да го отнесат и вероятно все още не е могла да го гушне. Наличието на дула през това време въздейства успокояващо – много майки твърдят, че в този период присъствието й е било безценно, тъй като им е помогнало да преодолеят своите притеснения и страхове (особено ако никога преди не са били подлагани на операция).

Ако след изваждането на бебето се налага то да бъде затоплено в кувьоз, а таткото го придружава (или не е допуснат и чака отвън), грижа на дулата е да остане при майката. Докато сте разделени с новороденото, тя може да бъде свързващото звено между вас и персонала, който го обгрижва. Така ще научавате своевременно новините, свързани с него. За някои майки това е изключително важно – да знаят, че всичко с бебето им е наред, особено ако още не са в състояние да го държат на ръце и да бъдат в непрекъснат контакт с него.

След операцията

След операцията дулата отново може да послужи като връзка между вас и таткото, докато вие сте още на легло, а той е при бебето или няма възможност да влезе при вас. За всяка майка по време на възстановителния период има изключително позитивно въздействие възможността да научава чрез дулата навреме хубавите новини за своето бебе.

В случай, че бебето не се справя добре, дулата ще направи всичко възможно да подкрепи морално семейството и да му помогне да приеме и преодолее ситуацията по възможно най-добрия начин. Както по време на раждането, така и когато майката излиза от упойката и започва да усеща болка, дулата може да й съдейства за правилно дишане и релаксация.

Последно, но не и по важност, с нейна помощ бихте могли да осъществите първия контакт и да започнете кърменето на вашето бебе. Тя ще ви помогне да се наместите или ще го придържа, докато поставяте бебето на гърда, ако все още нямате достатъчно сили да се справите сама.

Любопитните факти

Знаете ли че…

… новороденото не притежава умението да регулира телесната си температура и сърдечната си честота.

Контактът кожа до кожа с майката, непосредствено след раждането, регулира топлината му и нормализира сърдечния ритъм и дишането му, събужда инстинкта му за търсене и пълзене към гърдата. Контактът кожа до кожа при секцио не е невъзможен и в общия случай не е противопоказен – при желание и съдействие на персонала би могъл да се осъществи.

… от момента на раждането и до края на първите 24 часа храносмилателната система на бебето се населява напълно с бактериите, които ще го съпътстват през целия му живот.

Естествено и здравословно за него е да се насели с бактериите от кожата на своята майка. Ако това е невъзможно (майката е под пълна упойка или не е в състояние за контакт кожа до кожа), вторият подходящ човек за тази цел е бащата. Контактът кожа до кожа с бащата не заменя изцяло този с майката, но е напълно достатъчен, за да помогне на бебето да получи преди всичко здравословните семейни бактерии и да пробуди инстинктите и уменията му в първите минути след раждането.

… коластрата е незаменима за бебето, заради специфичния й състав, който го предпазва в прехода му от стерилната вътреутробна среда към предизвикателствата на външния свят. Тя е и първата естествена ваксина, която бебето получава.

Според 10-те стъпки за подкрепа на кърменето (програма на Световната Здравна Организация), първата среща майка-бебе е препоръчително да започне още в първия половин час след раждането и да продължи поне 30 минути. Когато контактът не може да се осъществи толкова рано, тогава е важно да се състои възможно най-скоро.

Раждането със секцио е честа причина за забавяне на първия контакт майка-бебе. Все пак, изследванията сочат, че кърменето може да започне веднага след секцио с локална упойка, или след няколко часа при пълна упойка – когато майката е отново в съзнание.

Още любопитни факти за раждането и първия контакт можете да научите от своята дула, която ще направи всичко възможно плановете ви да се осъществят или поне индивидуалните ви желания да бъдат максимално удовлетворени.

.


.

Още за ролята на дулата:

разликите между акушерка и дула  Какви са ролите на акушерката и дулата?

видео за раждането  Какво се случва с тялото Ви по време на раждане? (ВИДЕО)

One Response to А каква е ролята на дулата по време на секцио?
  1. [...]   А каква е ролята на дулата по време на секцио? [...]... mydoula.bg/kakvi-sa-rolite-na-akusherkata-i-dulata

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

В “Апартаментът” по БНТ

Да си дула означава…

Да си дула означава и да балансираш. Да помниш, че не си там като водач, а като помощник на раждащата жена. Ролята ти е да бъдеш до нея, да я подкрепяш и заедно с това, да не пречиш на медицинския екип.

Да работиш с жената така, че да не й налагаш своите възгледи за раждането, а да извървиш заедно с нея собствения й път и да й помогнеш да изпълни личните си цели. Радостта и удовлетворението в очите на жените са безценни тогава.